Linzer, ahogy nagyanyáink süthették
A könyv amiben a recept eredetije található 1985-ös kiadású. A szerzők gyűjtő szándékkal járták az országot és pl. különböző piacokon (Pécsett, Szegeden, Győrben stb.) leszólították az árusokat, hogy ismernek-e bizonyos süteményeket, kalácsokat, kenyereket? Sokan örömmel mesélték el azokat a recepteket, amelyeket édesanyjuktól tanultak és unokák kedvencei.
Vannak kredencek mélyéről előkerült, megsárgult, foszló papíron található receptek köztük, melyek megmaradtak az utókor számára a könyv megjelenése által. Szeretnék néhányat kipróbálni belőle, vannak köztük olyanok, amelyek ma is megállják helyüket. Elsőként hoztam ezt a linzert, ami nem a megszokott 3:2:1 arányokhoz igazodik, de állítom, hogy isteni finom. Gyermekemnek sütöttem, kirándulásra vitte, zárható tetejű dobozban. Pici módosításon átesett a recept, pl. tettem a tésztájába mákot, illetve használtam pici sütőport.Hozzávalók:
25 dkg liszt
kb. 2 késhegynyi sütőpor
12 dkg cukor
12 dkg kemény zsír (nem olvasztott, hogy morzsolható legyen) 1 ek citromlé 1 tk darálatlan mák 1 tojás tölteléknek: házi sárgabarack lekvár a szóráshoz porcukor